O nas

O prawdziwie włoskich daniach

Niektórzy dziwią się dlaczego do naszej pizzy nie podajemy ketchupu czy innych sosów. Albo czemu kelnerka zapytana o polecenie jakiejś, wymienia 2-3 składniki. Sprawa jest prosta - czy to pizza, czy makarony - wszystkie dania serwowane w Mamma Mia są przygotowywane wg tradycyjnej włoskiej sztuki kulinarnej.  A Prawdziwy Włoch skrzywiłby się z niesmakiem na samą myśl o ketchupie do pizzy i złapał za głowę, gdyby zobaczył ile niepasujących do siebie dodatków oferują inne restauracje. To tak jakby ktoś robił bigos z majonezem! Pewnie można i pewnie znaleźliby się tacy którym smakuje, ale czy byłby to prawdziwy, tradycyjny polski bigos? No właśnie...
Gwarantujemy, że nasze dania są skomponowane i przygotowane w taki sposób, że każdy Włoch zakrzyknąłby Mamma mia, che delizia!


O restauracji

„Luigi, figlio mio. Gdzie Ci będzie lepiej jak w domu?„ – Zapytała Moja Mamma kiedy oznajmiłem jej dziarsko, że wyruszam w nieznane. Wtedy nie mogła powiedzieć nic co zmieniło by moją decyzję. O ileż ciekawsze było przecież to czego jeszcze nie poznałem…

Wiele lat później ustatkowałem się, założyłem rodzinę, Polska stała się moim drugim domem. A jednak z czasem obudziła się i u mnie ta tęsknota za wolno toczącym się życiem włoskiej prowincji, rodzinnymi spotkaniami, długimi wieczorami spędzonymi ze znajomymi pod rozgwieżdżonym niebem Południowych Włoch.
Ciepło słońca na policzku, narodziny moich córek, wspólne chwile z rodziną. Przywołując w wspomnieniach te najwspanialsze chwile widzę też Włochy: miasta poruszające zmysły, kipiące dźwiękiem i kolorem, pełne energii, radości i cudów.

I tym właśnie co we Włoszech najlepsze pragnę podzielić się teraz z wami. Rodzinne, wielowiekowe, domowe przepisy prosto z serca Półwyspu Apenińskiego.  Do tego miłość, przyjaźń i dobra zabawa, czyli Pizzeria „Mamma Mia” - włoska tradycja, rodzinna atmosfera i polska gościnność! To nasz wspólny mały Neapol (wł. Nowe Miasto) w Wielkiej Nieszawce koło Torunia.

Wraz z całą rodziną, chcemy, by nasza kuchnia uświetniła Wasze spotkania z najbliższymi, żeby stała się okazją do zapoznania się z bogatą, wielowiekową kulturą Półwyspu Apenińskiego. Chcemy, żeby to niewielkie przedsięwzięcie jakim jest nasza pizzeria stało się czymś więcej niż restauracją.

Mamy nadzieję, że będzie dla Was miejscem pełnym uroku, inspiracji, nowych smaków, do którego wracać będziecie chętnie i wielokrotnie - nie tylko we wspomnieniach.

Zapraszamy serdecznie!



Historia budynku



Lubimy łączyć tradycję z nowoczesnością. Dlatego też na naszą restaurację wybraliśmy murowany budynek mleczarni z końca XIX wieku, którego historia wiąże się z kulturą mennonicką, żywą na tych terenach jeszcze w XIX wieku. Nie bez znaczenia jest też fakt, że budynek przez jakiś czas pełnił funkcję piekarni. Trudno więc było o lepsze miejsce.

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.